Päämäärä: Pohdiskella menneisyyttä moniaistisesti ja löytää uusia näkökulmia omaan historiaan ja sitä kautta tulevaan.
Tarvikkeet: Kuvakortteja, haisevia tai tuoksuvia materiaaleja (esim. saippua, mauste, kasvi, hajuvesi, yhteensä noin viisi esinettä), maistettava ruoka-aine, kynä ja paperia.
1,5 tuntia
Päämäärä: Parantaa itsetuntemusta ja hahmottaa omaa muutosprosessia.
Tarvikkeet: Kuvakortteja, kynä ja paperia.
1,5 tuntia
Päämäärä: Toimia tutustumisharjoituksena, herätellä osallistujien mielikuvitusta ja valmistaa tarinan kerrontaan.
Tarvikkeet: Tarinanoppia (esim. Storycubes) tai kuvakortteja riittävästi osallistujien määrään nähden.
3–16 henkilöä
½ tuntia
Päämäärä: Omaan elämään perustuvan draaman kuvittaminen. Voidaan käyttää jatkotehtävänä ”Draamaa omasta elämästä” -harjoitukselle.
Tarvikkeet: Tietokone tai mobiililaite, jossa internet-yhteys, mahdollisesti kynää ja paperia tai tallennuspaikka kuville (esim. tietokone tai muistitikku) ja tekstinkäsittelyohjelma.
1–20 henkilöä
1 tunti
Päämäärä: Tutustua tekijänoikeuksiin ja kuvamateriaalin julkaisemiseen.
Tarvikkeet: Itse laadittu materiaali tai valmis materiaali, esim. Mediataitoviikolle laadittu Otin kuvan kaverista ja haluun laittaa sen nettiin. Mitäs nyt? –juliste.
https://kavi.fi/sites/default/files/documents/kuvaamisjuliste.pdf
Valokuvaesimerkkejä, joiden kautta pohditaan mitä voi, kannattaa ja saa julkaista verkossa.
8–20 henkilöä
45 min
Päämäärä: Erilaisten tunnetilojen kuvittaminen. Erojen havaitseminen, miten eri tavoin kuvia ja tunteita voidaan tulkita.
Tarvikkeet: Kuvakorttipakka, riittävä määrä kuvia. Tai varioiden pieni määrä kuvia sekä sen lisäksi post it -lappuja ja kyniä. Voidaan tehdä vaihtoehtoisesti myös musiikkiin pohjautuen.
6–15 henkilöä
½ tuntia
Päämäärä: Esittäytyä epämuodollisella tavalla ja kertoa itselle aidosti merkityksellisistä asioista ryhmätyöskentelyn alussa. Kysymyksessä on siis tutustumisharjoite.
Tarvikkeet: Kukin osallistuja tuo mukaan itselleen merkityksellisen valokuvan tai muun kuvan sovitussa muodossa, joko printtinä tai digitaalisessa muodossa.
enintään 20 henkilöä
2–3 min / osallistuja
Päämäärä: Tutustua osallistujiin ja nähdä kirjasto, sen kokoelmat, toiminta ja käyttömahdollisuudet uudella tavalla nuorten näkökulmasta.
Tarvikkeet: Tila, jossa on tuoleja tai muita istuimia yhtä paljon kuin osallistujia sekä yksi ylimääräinen tuoli. Asetetaan tuolit ringiksi niin, että kaikki osallistujat näkevät toisensa.
10–20 henkilöä
½ tuntia
Päämäärä: Kuvata omia odotuksia luovasti pinorunon kautta. Oppia hyödyntämään kirjaston aineistoa uudella tavalla.
Tarvikkeet: Joko tietokone tai mobiililaite sopivien teosten etsimiseen kirjaston tietokannasta tai vaihtoehtoisesti etsiminen hyllyjä selaamalla. Kyniä ja paperi mahdollisten muistiinpanojen tekemiseen.
5–15 henkilöä
1 tunti
Päämäärä: Virittää unelmointia ja positiivisia tulevaisuuskuvia.
Tarvikkeet: Isoja kartonkeja, aikakaus- ja sanomalehtiä ja muuta materiaalia, josta voi leikata kuvia ja tekstejä, printattuja valokuvia, erilaisia värikyniä (esimerkiksi tusseja), sakset, liimaa, silkki- ja kreppipaperia, mahdollisesti myös kangasta tai muuta sellaista materiaalia, jota voi liimata alustalle.
enintään 20 henkilöä
2–4 tuntia
Päämäärä: Usein lehteä tai internetiä selatessa jokin kuva tai tilanne voi jäädä jostakin syystä mieleemme. Pohtiessaan kuvan/tilanteen tarinaa, nuori tulee samalla hahmottaneeksi dramaturgian perusteita.
Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, saksia, liimaa, paperia ja kyniä, tai vaihtoehtoisesti tietokone, tabletti, monitori, videotykki tai muu vastaava esityslaite.
enintään 20 henkilöä
2–4 tuntia
Päämäärä: Omaan elämään perustuvan draaman periaatteiden pohdinta. Oman elämän pohdinta antaa nuorelle perspektiiviä nykyhetkeen ja mahdollisesti auttaa pohtimaan myös tulevaisuutta. Näin nuori pääsee lähelle hänelle merkityksellisiä asioita, jotka voivat toimia digitarinan pohjana.
Tarvikkeet: Kynä ja paperia, matkapuhelin, videokamera, tabletti tms. tallennin.
6–10 henkilöä
1 tunti
Työpajan voi aloittaa pyytämällä ryhmää toistamaan saman mitä ohjaaja sanoo edellä ja näin päästään helposti käsiksi rytmiseen sovittamiseen. Iskuja tervehdyksen sovittamisen tueksi voi tehdä esimerkiksi napsuttamalla sormia. Tervehdyksen ”Hyvää päivää” voi sovittaa ensiksi neljälle iskulle niin, että jokainen tavu on omalla iskullaan.
Alla olevasta rytmitaulukosta näkyy tämä esimerkki kuin muutamaa muukin variaatio, jotka toimivat kaikki erilaisina rytmisinä sovitusesimerkkeinä. Oma mielikuvitus on rajana keksittäessä alkutervehdystä ja sen sovitusta.
15–30 minuuttia
Aloitetaan ensin tekemällä kaikki yhdessä rytmiä niin , että osallistujat pääsevät rytmiin kiinni joko taputtamalla, jalkaa polkemalla tai sormia napsuttamalla. Tämän jälkeen ohjaaja ottaa kuoronjohtajan roolin ja laskee ääneen neljä iskua, jonka jälkeen ryhmä sanoo yhdessä ”minä olen” jakaen sanat iskuille yksi (minä) ja kaksi (olen).
Tämän jälkeen kukin vuorossa oleva sanoo oman nimensä vapaasti iskuille. Nimen tavuja voi jakaa useammille iskuille tai sanoa kaikki vain yhdelle. Rytmisen lämmittely- ja äänenavausesittelyharjoituksen avulla osallistujat räppäävät lähes huomaamatta muulle ryhmälle.
5–15 minuuttia
Harjoitus aloitetaan yhteisen rytmin hakemisella kuten esittelykierroskin. Kun rytmiin on päästy kiinni lähdetään ringissä lausumaan kukin vuorollaan edellä lausutusta sanasta ensimmäisenä mieleen juolahtanut sana. Osallistujat siis sovittavat kukin sanan kerrallaan rytmiin.
Harjoitus vaatii pientä heittäytymistä johon on syytä rohkaista muistuttamalla harjoitteen olevan ryhmän yhteinen rytminen leikki, jossa kaikkien sanojen mieleen juolahtaminen ja sanominen on sallittua.
5–15 minuuttia
Osallistujilta voi tiedustella heille mieluisia kappaleita, runoja tai loruja, joita voidaan yhdessä lausua yhdessä sovitulla rytmityksellä. Myös kansanlalulut tai muut lorut joita olettaa osallistujien tietävän soveltuvat tähän lämmitelyharjoitukseen.
10–30 minuuttia